Jak vybrat dětské běžky

28.11.2015 07:44


Při výběru dětských běžeckých lyží je třeba zohlednit lyžařskou techniku, kterou bude dítě používat, výkonnostní úroveň dítěte a samozřejmě jeho výšku a váhu pro určení správné délky běžek.

 

Dětské běžky se od modelů pro dospělé obecně liší tím, že jsou kratší a lehčí. Většina modelů má také větší šířku, která dětem zajistí lepší rovnováhu a více stability. Lyže jsou kvůli lepší ovladatelnosti také měkčí, což zároveň dítěti umožňuje se snáze odrazit. 
 
Pro nejmenší děti jsou nabízeny i bežecké lyže s takzvaným protismykem. Jedná se o „šupiny“ na na střední části skluznici v odrazové komoře, které zabraňují podkluzování běžek vzad a nahrazují tak stoupací vosk. Pro děti ve věku 3-5 let doporučuji lyže se šupinami pro jejich lepší odraz a manipulaci malých dětí.
 
Samozřejmě čím jsou lyže určeny pro starší děti, tím více se jejich vlastnosti blíží dospělým modelům a také je na výběr z více kategorií běžek. Zatímco nejmenší děti mohou využívat pouze univerzální lyže, v délkách přibližně od 130 cm jsou již k mání lyže pro klasickou techniku, bruslení i kombi běžky na střídání obou stylů.
 
Správná délka dětských běžek
 
Dětské běžky se vyrábějí od délky 100 cm. Pří výběru délky je třeba vycházet z výšky a hmotnosti dítěte. Nejmenší děti a začátečníci by měly mít běžky pouze o 5 -10 cm delší, než je výška jejich postavy.
 
Větší a pokročilejší mladí běžkaři pak mají mít lyže vyšší o 15 až 25 cm
 
Optimální délka lyží se také liší dle používané lyžařské techniky. Pro klasický styl je třeba mít delší běžky, nežli pro bruslení
 
 

 

Kontakt

Lyžařská školka Ski klub Jablonec n N. Sportovní 310, Jablonec nad Nisou 46601 +420 606 831 545 lenkamichalkova@post.cz